Üç Günden Az Olan Raporlar İçin SGK’ya Bildirim Zorunluluğu Var Mı?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun  ‘ İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortasından sağlanan haklar‘  başlıklı 16. Maddesinin 2. Fıkrasında, “Hastalık ve analık sigortasından sigortalıya hastalık veya analık hallerine bağlı olarak ortaya çıkan iş göremezlik süresince, günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilir.”

Aynı Kanunun 18. Maddesinin 1. Fıkrasında ise “ …

b) (Değişik: 17/4/2008-5754/11 md.) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile 5 inci madde kapsamındaki sigortalılardan hastalık sigortasına tabi olanların hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğraması halinde, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için,

geçici iş göremezlik ödeneği verilir.” denilmektedir.

İlgili Kanun maddelerine istinaden  4a  kapsamında çalışan sigortalılara hastalıkları halinde geçici iş göremezlik ödeneği verilebilmesi için;

  1. İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemiş olması,
  2. İstirahatin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
  3. Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimler veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması gerekmektedir.

Raporlu olduğu süre zarfında sigortalının çalışıp çalışmadığının SGK’ya bildirilmesi gerekir. Bildirim yapılmaması veya geç yapılması halinde İdari Para Cezası uygulanmaktadır.

Diğer taraftan, aylık prim hizmet belgesinde eksik gün nedeni 01 kodu ile (istirahat) bildirilen sigortalılar için yapılan bildirim çalışılmadığına dair bildirim yerine geçtiğinden, istirahatli olan sigortalılar için eksik gün nedeni 01 istirahat seçilmiş ise e-Bildirge programlarında “istirahat sürelerinde çalışmamıştır.” kutucuğu işaretlendiği takdirde ayrıca çalışılmadığına dair bildirim yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

4/a kapsamındaki sigortalılara ilişkin istirahatli oldukları süre zarfında çalışıp çalışmadıklarına dair bildirimlerin;

  1. Yasal süresi geçirildikten sonra yapılması halinde sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri tutarında,
  2. Hiç yapılmaması halinde sigortalı başına aylık asgari ücretin yarısı tutarında,

idari para cezası uygulanmaktadır.

Bir veya İki Gün İstirahat Raporu Almış Sigortalılar İçin Çalışılmadığına Dair Bildirim Yapılmasına Gerek Var Mı?

Hastalık nedeniyle ortaya çıkan iş göremezlik halinde hastalığın üçüncü gününden başlamak üzere her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.

Dolayısıyla 5510 sayılı Kanunun 4/1-a bendi kapsamında sigortalı olup, 1 veya 2 gün istirahat raporu almış olan sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği verilmeyeceğinden, işverenleri tarafından çalışılmadığına dair bildirim yapılmasına da gerek bulunmamaktadır.

Konuyla ilgili olarak  SGK’nın 2016/21 sayılı Genelgesinde ;  “Hastalık vaka türünde sıra numarası “1” olup, 2 veya daha az gün süreli raporlar için ödenek ödenmeyecek ve çalışılmadığına dair bildirim aranmayacaktır.” şeklinde açıklama yapılmıştır.

Diğer taraftan, bir veya iki günlük istirahat raporunun hemen ardından raporun devamı niteliğinde yeniden bir veya iki günlük istirahat raporu alınması ve istirahatli olunan gün sayısının kesintisiz üç gün veya üzerinde olması halinde SGK tarafından üçüncü günden başlanılarak iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Haliyle bu durumda çalışılmadığına dair bildirimin yapılması veya aylık prim ve hizmet belgesinde “İstirahat sürelerinde çalışmamıştır” kutucuğunun işaretlenmesi gerekmektedir.

Uludağ İş Akademisi

EĞİTİM TALEBİNİZ

Eğitim başvuru formumuzu doldurarak ön kaydınızı oluşturun. Detaylar için biz size dönüş yapalım. Aşağıdan hangi eğitimimize katılmak istiyorsanız seçebilirsiniz.